tirsdag 7. august 2012

Thorbjørn Egner - Liberalist?


Thorbjørn Egner er en av Norges mest kjente og kjære barnebokforfattere. Han er kanskje mest kjent for Karius og Baktus, Kardemomme by og Dyrene i Hakkebakkeskogen.
Mange liberalister liker å trekke frem kardemommeloven som et forståelig eksempel på hva liberalisme faktisk er i praksis. 
Kardemommeloven slår klart og tydelig fast at dersom din adferd og handlinger ikke er plagsom, skadelig osv. for andre medmennesker, kan du egentlig bare gjøre akkurat som du vil. Dette er liberalisme.

Men nylig leste jeg igjen en annen av Egners mest kjente barnebøker, og en er virkelig fristet til å tro at Egner faktisk var liberalist. Her er summeringen av Thorbjørn Egners "Dyrene i hakkebakkeskogen" hentet fra wikipedia:

Boken åpner med at Morten grubler om hvor ille det er at dyr skal spise hverandre. Han får besøk av Klatremus og de har et kakeselskap. Da kaken egentlig skulle være for Mortens bestemor må Morten ut og plukke nøtter for å kjøpe ny kake. Etter å ha kjøpt den slipper han såvidt unna Mikkel Rev.
Den stadig sultne Mikkel prøver så å fange den syngende Klatremus, men Klatremus slipper unna og klatrer opp i et tre der han først terger Mikkel for så å synge en vuggevise som får Mikkel til å sovne. Sur over å ha mistet nok et måltid vandrer Mikkel bort til bakeren for å spise pepperkakene. Dessverre hadde bakergutten som hadde laget dem byttet om sukker og pepper i oppskriften, noe som gjør dem uspiselige. Mikkel må til slutt betale for nye, skikkelige kaker, og får til slutt mat.
Da Mortens bestemor kommer på besøk blir hun nesten spist av en annet rovdyr, Petter Pinnsvin, men blir tatt av vinden og flyr i sikkerhet til Morten. Morten synes det er så ille at det er slik i skogen at dyrene spiser hverandre. Han lager et forslag om en lov for dyrene i Hakkebakkeskogen der det står:
 1. Alle dyrene i skogen må være venner.
 2. Ingen får lov til å spise hverandre.
 3. Den som er doven og ikke finner mat selv, må ikke ta mat fra andre.
Det blir holdt møte i skogen, ledet av Bamsefar, der loven blir vedtatt til tross for at verken pinnsvinet, reven eller ugla er helt enig.
Reven blir så sulten at han røver en skinke på bondegården like ved. Mannen og kona på gården går på revejakt, men istedenfor å finne reven finner de Brumlemann og tar med seg bjørnungen til gården. De vil selge ham til sirkus. Alle dyra i skogen leter etter Brumlemann og takket være reven klarer de sammen å befri vesle Brumlemann. Det ble stor fest i skogen da de feiret at alt gikk bra og at Bamsefar fylte 50 år.


Det første som skjer i boka er altså at den samfunnsengasjerte Morten er lei av å leve i en verden hvor alle bare spiser hverandre. Når Morten skal ha mat derimot, går han ut for å arbeide, for å deretter bytte sine nøtter mot en kake fra bakemesteren.

Et viktig poeng kommer når Mikkel rev stjeler kaker som smaker vondt, og får beskjed at "Kaker man kjøpersmaker søtt - mens kaker man stjeler, smaker surt! " Egner forklarer på en enkel og forståelig måte at varer en har tilegnet seg på lovlig vis alltid vil være å foretrekke fremfor varer en har skaffet på uredelig vis som alltid vil ha en bismak og gi dårlig samvittighet.

Men tydeligst kommer liberalismen til uttrykk i loven for dyra i hakkebakkeskogen, sånn som i kardemommeloven. Loven i hakkebakkeskogen slår fast at:
 1. Alle dyr skal være venner.
  Noe som i overført betydning betyr at alle skal leve i fred med hverandre og ikke utøve vold.
 2. Ingen får lov å spise hverandre.
  Ingen har lov til leve på bekostning av andres liv og helse.
 3. Den som er doven og ikke finner mat selv, må ikke ta mat fra andre.
  Her går Egner rett i fleisen på tanken om omfordeling. Den som ikke selv tar ansvar for å skaffe seg mat og andre nødvendigheter, har ingen rett til å kreve eller ta fra andre.
Jeg vet ikke om Egner var liberalist, men hans barnebøker ivaretar mange gode og liberale prinsipper. Som ivrig leser i barndommen er det nok ikke rart jeg ble liberalist. Flere bør derav lese Egners barnebøker.

Ingen kommentarer: