søndag 6. februar 2011

Tale til fylkesårsmøtet


Denne helgen avholdt Rogaland FrP sitt årlige fylkesårsmøte. Ikke bare ble FpUs to resolusjoner enstemnig vedtatt, men flere FpUere holdt meget gode innlegg om blant annet karensdager og sykelønn, klima og samarbeid.
Jeg snakker om frihet og innlegget mitt kan du lese her:

Fremskrittsbevegelsens største styrke er vårt ustoppelige forsvar for enkeltmenneskets frihet. Det er vår fremskrittsbevegelse som vant kampen over NRK-monopolet, televerkets udugelighet og sikret at nordmenn kan gjøre noe så enkelt som å kjøpe melk og brød etter klokken fem.

Hver dag kjemper vi for frihet for enkeltmennesket i møtet med moralister og bedrevitere. Hver dag utfordrer vi det bestående og kjære partivenner, i dag vil jeg og utfordre det bestående.

Vi bør tillate profesjonell boksing, bruk av vannscootere, gambling og kasinoer. Vi stoler på enkeltmennesket. Vår bevegelse vokser fordi folk flest er lei av å bli behandlet som barn. Vi tror på frihet under ansvar.

Jeg er overbevist om at dere og folk flest er i stand til å leve i ett Norge hvor du kan handle vin på supermarkedet og hvor eierne selv bestemmer om de vil tillate røyking i sine lokaler eller ikke.

Kampen vår slutter aldri. Når vi har ordnet disse enkle og selvsagte tingene må Fremskrittsbevegelsen våge mer. Vi må tenke lengre og lære av andre. La meg nevne noen eksempler:

Da problematikken rundt prostituertes levekår kom opp i media var moralistene raskt ute med sin vanlige løsning: Forbud. Nå, snart tre år etter at sexkjøp ble forbudt har de prostituertes levekår ikke blitt bedre, snarere tvert imot. Da en stortingsrepresentant fra SV ble spurt om hun trodde de prostituerte hadde fått det bedre svarte hun: ”Loven kom ikke i stand for å hjelpe de prostituerte.”

La meg foreslå at vi anerkjenner prostitusjon som ett faktisk yrke. La de prostituerte etablere lovlige bordeller, betale skatt, opparbeide seg pensjonsrettigheter og arbeide i trygge og sanitære forhold hvor de kan bli jevnlig testet og arbeide uten dagens frykt for voldelige kunder.

Enkeltindivider tar ofte valg som vi personlig mener er dumme, teite eller kanskje til og med umoralske. Men så lenge disse handlingene ikke er til skade for noen andre enn dem selv må vi som forsvarere av personlig frihet akseptere at mennesker velger annerledes enn det store flertallet. Som det ble sagt i går bør politikernes jobb være å lage spillereglene, men ikke spille selv. Når vi endelig har fått ett skille mellom kirke og stat bør vi tillate livssynsorganisasjonene selv å selv definere ekteskap som institusjon.

Vår fremskrittsbevegelse har som hovedmål å kjempe for lavere skatter, avgifter og offentlige inngrep. Men størst av alt, er friheten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mange bra poeng her.
Hilsen Jan Arne

rounin sa...

Alt du sier i innlegget ditt er både bra og tankevekkende, men det er med blandede følelser jeg ser at du satser på FrP som plattform. FrPs forhold til individuell frihet har vært mildt sagt ambivalent igjennom historien. Bare noen få saker jeg søkte opp på Google på måfå:

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/frp-vil-forby-burka-og-niqab-paa-offentlig-sted-3141601.html Frp vil forby burka og niqab på offentlig sted
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7025282 Frp vil forby hijab i grunnskolen
http://e24.no/frp-vil-vurdere-forbud-mot-shorthandel/2762685 FrP vil vurdere forbud mot shorthandel
http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/07/18/403310.html Krever islam- forbud
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7478851 – Mafiatilstander i asfaltbransjen (← Per Sandberg roper på statlige prisreguleringer)
Og selvsagt, den største av dem alle: http://www.liberaleren.no/kategori/dolkesj%C3%B8/ (Dolkesjø)

Jeg er i dag DLF-velger, da DLF er det mest konsekvent individualistiske partiet jeg vet om. Jeg skulle ønske alle individualister i Norge kunne samle seg i ett parti som konsekvent støttet individualismen i stedet for å være spredd tynt utover en rekke partier og ungdomspartier hvor deres påvirkningskraft ble vannet ut.

På en større skala ser vi forsåvidt det samme fenomenet globalt. Individualister av ymse slag finnes som en minoritetsgruppe i alle mulige land, og kunne helt fint oppnådd flertall i ett eller flere land hvis de samlet seg, men har ennå ikke gjort det. På tide å si "individer, foren eder"?

Kyle sa...

Jan Arne: takk
Rounin: Det er vel kanskje vanskelig å få individualister til å virkelig forene seg om ett mål/parti/land ettersom vi faktisk er individer med ulike mål og visjoner.

Jeg liker DLF, men jeg velger FrP fordi her får man faktisk gjennomført vedtak som trekker landet i en mer liberal retning.

Det vil nok alltid finnes liberalister i både Venstre, Høyre, FrP og DLF.