fredag 17. september 2010

Den prinsippielle eiendomsretten

Gleder du deg til å kjøpe deg leilighet eller kanskje en eiendom hvor du skal bygge huset ditt? Er du en av de modige sjelene i Norge som ønsker å starte din egen butikk?
Det er veldig mange som drømmer om den dagen de skal være herre i eget hjem, eller skape sin egen fremtid. For de aller fleste blir ikke slike drømmer realisert uten hardt arbeid og betydelig risiko. En må selv arbeide og spare for å kunne kjøpe eiendom, og i de aller fleste tilfeller må en også ta opp lån.

Når det er ett individ, som alene eller i frivillig samarbeid med andre individer arbeider hardt for sin drøm og tar risikoen for å skaffe seg en eiendom, ett hus eller en butikk, er det selvfølgelig den samme personen som har den fullstendige råderetten over tomten.

Dessverre er det ikke slik idag.
I alle år har styringskåte politikere og deres støttespillere kjempet for at mennesker skal ha sterk innflytelse og bestemmelse over eiendommer, boliger og butikker de aldri har vært i nærheten av å arbeide for eller vært med å ta risiko for å skape.

Se for deg en ung person som ønsker å bygge drømmehuset. Denne personen har egne ønsker om hvordan huset skal se ut både utvendig og innvendig og har også ønsker om hvordan størrelsen på rommene i huset skal se ut. Glem det!
Styringskåte politikere har bestemt at ALLE nye boliger skal være utstyrt som om det levde ett menneske med spesielle behov der. Glem også å bruke de vinduene du ønsket deg, de blir for store. Den store garasjen du ville ha? Glem det. Eksotisk hus i flere etasjer med god utsikt? På din egen eiendom? GLEM DET.

Det er så mange bestemmelser at det er ikke rart det er mulig å bygge såkalte "ferdighus" når rødgrønne politikere helst ser at alle hus er like. Like små, like kjedelige, like "offentlige". Like grå.

Hva da om du skaper din egen fremtid og bygger butikk? Det må jo være storartet, fremelsket og innebære mye frihet til å utforme dine egne ideer og dine ønsker for å skaffe kunder? Haha... glem det. Om du skal drive butikk så skal selvfølgelig alle andre mennesker ha bestemmelsesrett over butikken du har brukt tid og krefter for å skape. Man krever at butikken skal være utformet på spesielle måter, man bestemmer hvilke varer du har lov å selge i butikken, hvor i butikken og til hvilke tider.

Det er på tide å heve eiendomsretten til sitt naturlige og prinsippielt riktige nivå. Alle mennesker som ønsker å ha noe å si på bruken av en eiendom bør spørre seg selv:

"Har jeg egentlig en legitim grunn til å bestemme over min medborgers eiendom?"

Du må gjerne mene at en viss bruk er dum eller uklok, men har du rett til å bestemme noe annet sålenge bruken ikke er til direkte skade for deg?

Først regulerte og overstyrte de eiendommen til bøndene, men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke bonde
Deretter
regulerte og overstyrtede eiendommene i strandsonen, men jeg brydde meg ikke for jeg eide ikke i strandsonen,
regulerte og overstyrtede husene, men jeg brydde meg ikke for jeg eide ikke et hus.
Til slutt
regulerte og overstyrte de meg, men da var det ingen igjen til å bry seg.

1 kommentar:

terese blå. sa...

grå er en av mine favorittfarger.

(ville ikke kalt det frihet om jeg måtte bruke masse tid på å ordne kjedelige ting jeg ikke bryr meg om)