torsdag 4. juni 2009

Alle skal med, alle skal hjem!


"Det er et mindretall som insisterer på å drikke og feste til klokken tre om natten. Da har vanlige folk behov for å finne sengen sin. [.] ...Det gjelder å finne en balanse: Hvor går grensen for regelverk og personlig frihet. Men er det virkelig en alvorlig inngripen i enkeltmenneskets frihet å redusere skjenketidene fra tre til to?"

- Heroinminister Hansen som vil stramme inn skjenketidene i Norge.

Nå skal regjeringen stramme inn alkohollovgivningen slik at INGEN kommuner skal kunne skjenke alkohol lenger enn til klokken 2. KrF jubler sammen med regjeringen av pietiske grunner og regjeringen med justisminister og avholdsmann Knut Storberget i spissen smiler bredt. Nå skal de få styre enda mer av enkeltmenneskets liv.
I heroinminister Hansens argument er det to ting jeg vil gripe fatt i. Det første er spørsmålet Hansen stiller er et godt spørsmål. Er det virkelig en alvorlig inngripen i enkeltmenneskets frihet å redusere skjenketidene fra tre til to?
Så vil jeg skrive litt om Hansens argument om at "det er et mindretall som insisterer på å drikke og feste til klokken tre om natten. Da har vanlige folk behov for å finne sengen sin."

La meg først starte med en gammel kjent analogi:

Dersom du tar en frosk og slipper den oppi en gryte med kokende vann vil frosken hoppe ut med en gang. Frosken vil merke en stor forandring i temperatur og vil oppfatte dette som farlig og ikke-ønskelig. Dersom du tar den samme frosken og slipper den i en gryte med kaldt vann som sakte men sikkert varmes vil den samme frosken ikke hoppe ut. Frosken merker ikke de forandringene som skjer i temperaturen før det er for sent, og da er frosken kokt ihjel.


Nei, det er ikke veldig stor inngripen å redusere én time. Det er heller ikke en stor forskjell å øke temperaturen med 1 grad. Problemet er at staten aldri slutter å gjøre inngrep i enkeltmenneskets liv. Temperaturen fortsetter bare å øke! Tidligere var det helt og holdent kommunene selv som bestemte når de ville stenge utelivet sitt. Så satte regjeringen en grense på klokken 3. Nå blir grensen satt til klokken 2. and then... and then...
Så til Hansens andre punkt:
"Det er et mindretall som insisterer på å drikke og feste til klokken tre om natten. Da har vanlige folk behov for å finne sengen sin."
Det Hansen egentlig sier er at et flertall ønsker ikke å feste hele natten, og dette flertallet vil derfor tvinge mindretallet til å gjøre det samme. Dette er ikke demokrati. Dette er flertallstyranni. Demokrati er når hele folket styrer, og da kan jeg trekke inn noe annet Hansen sa: "Det gjelder å finne en balanse: Hvor går grensen for regelverk og personlig frihet."
Balansen er når staten beskytter sine innbyggere fra vold og intet mer.
Grensen er når staten begynner å regulere og styre de uskyldige innbyggernes liv.
Balansen er spolert og grensen er for lengst overtrådd. Nå er det flertallstyranniet som bestemmer. Og flertallstyranniet har bestemt;
"ALLE SKAL MED, ALLE SKAL HJEM!"

2 kommentarer:

Olve Hagen Wold sa...

God artikkel;)

Mikipedial sa...

haha, Heroinminister. Fancy :)

Jeg er fullstendig enig i det du skriver ,og det er veldig godt skrevet!