torsdag 14. mai 2009

Rennesøy på topp! (takk Stavanger)

Rennesøy kommune har tidligere blitt kåret til Norges beste kommune å bo i.
Nå kan DinSide.no fortelle at i Rennesøy kommune tjener innbyggerne aller mest i landet basert på medianinntiekt.
I Rennesøy er det FrP og Høyre sammen med en lokal liste som har flertall, og jeg vil si meg enig med Høyre-ordfører Ommund Varebergs analyse om hvordan vi har kommet så godt ut:

"En av årsakene til at vi ligger så høyt på husholdningsstatistikken er at det knapt er enpersonshusholdninger i Rennesøy. De fleste boligene er eneboliger hvor det er to inntektsmottakere. Boligene er også såpass dyre at man er nødt til å ha høy inntekt for å kunne flytte hit. Enslige ungdommer flytter til Stavanger og leier der. Så kommer de eventuelt tilbake når de er to til å betale utgiftene."

Det er mange som mener at kommunen burde laget flere ungdomsboliger og lagt til rette for at "ungdommen skal få bo i egen kommune".
Jeg mener det ikke er en fødselsrett å få bo i Rennesøy kommune. Vi har Norges flotteste øyer og de er det mange om beinet for å få bosette seg på. Også ungdom fra Rennesøy har godt av å "flytta fra na' mor" og bo for seg selv og opparbeide seg livserfaring og egenkapital.
Så har ordføreren rett i at MANGE av øyas ungdom kommer tilbake når de ønsker å slå seg til ro i et flott og ganske skjermet samfunn.

De ti rikeste:

1. Rennesøy - 507.000

2. Randaberg - 499.000

3. Sola -490.000

4. Gjesdal - 486.000

5. Asker - 484.000

De 4 første listen er Rogalandskommuner, mens "annerkjente" rikmannskommunen Asker havner nede på 5. plass. Det som er verdt å merke seg med de tre øverste kommunene er at de er ALLE pendlerkommuner til Stavanger.

Stavanger kommune er arealmessig en liten kommune. Norges 4. største by mangler arealområder å bosette sine egne innbyggere og foreta større utbyggelser. Problemet er at kommunegrensene på Nord-Jæren er svært kunstige.
Svaret er selvfølgelig kommunesammenslåing. Det hadde ført til Stavanger hadde blitt annerkjent som Norges 3. største by, tett under Bergen. En slik maktfaktor bør skapes i Rogaland for å få den gjennomslagskraften som regionen mangler idag.

Ingen kommentarer: