søndag 14. desember 2008

Desemberkalender 13. OG 14. dag

oioi, glemte å se i kalenderen igår.

Joda, kalendergave igår: Årsmøte i Oslo FpU. Martin blir valgt som politisk nestformann. Gratulerer.

Kalendergave 14. dag: Erling Fossens kronikk om glorifiseringen av gutta på skauen og norsk motstandskamp. Erling Fossen tar opp mange gode prinsippielle og rettferdige punkt i kronikken sin.
  1. Norsk krigsinnsats var latterlig, og vi overvurderer hver minste seier (klarte å senke Blücher)
  2. Norsk motstandskamp gjorde fint lite for å skade den tyske krigsmaskingen, det var mer som irritabel pirking å regne
  3. Norsk motstandskamp kan sammenlignes med den motstanden som ytes idag i Afghanistan eller som Hizbollah driver med i Libanon: Man skjuler seg blant sivilie, og driver ikke-uniformert krig som igjen bare går ut over de sivile
En kan spørre seg hvorfor vi absolutt hadde behov for å skape oss helte- og fiendebilder etter krigen. Motstandsmennene som ikke hadde gjort noe for å redusere den norske okkupasjonen ble idolisert som helter, mens de stakars kvinnene som ikke hadde gjort annet enn å bli forelsket i tyske soldater ble kastet ut av landet med sine barn.

Norske historieskrivning har i lang tid vært ganske så glorifiserende.
Det er på tide å skrive historiske fakta, ikke eventyrhistorier med helter og onde menn.

2 kommentarer:

Karina sa...

Kyle, ta deg en bolle da... Seriøst! Du må ta og sette deg litt inn i fakta når du skriver om en slik sak som dette. Ja, skal være enig at det er skittent å ikke kjempe i uniform, men hva annet skulle de gjøre da? reise til skredderen og få seg sydd en? Og med tanke på tyskerunger og tyskerjenter så ja, det er noe av det mest beklagelige som har hendt i dette landet, men du kan ikke dra det inn i denne sammenhengen.

Og de sammenligningene dine, de er rett og slett bare kvalm. Kan ikke forstå at det skal være nødvendig å komme trekkende med så billige poeng som det du har kommet med her... Er skikkelig skuffet over deg... Dette høres ut som noe som glatt kunne ha kommet fra en rødstrømpe/blodsosialist...

Kyle sa...

Eg tar meg da en bolle.
krigføring i 2. verdenskrig ble ført etter Haag-konvensjonen for å spare flest mulig menneskeliv.

Trondheim-avtalen signert 10. juni innebar en total norsk kapitulasjon, og at det dermed var slutt på krigstilstanden mellom Tyskland og Norge.

Avtalen sa blant annet:
"Die gesamten norwegischen Streitkräfte legen die Waffen nieder . . ."
("Samtlige norske stridskrefter legger ned våpnene".)

Norge var deretter ferdig med krigen. Vi var okkupert, men vi var ferdig med krigshandlingene. Kongeriket Norge hadde tapt krigen.

At norske opprørsgrupper i etterkant var villige til å ofre sine medmenneskers liv for å vise sin kampvilje er direkte umoralsk.

DERSOM disse modige mennene virkelig ønsket å gjøre motstand, så burde de organisert militære styrker og direkte konfrontert tyskerne, ikke gjemme seg i sivilbefolkningen som faktisk ER sammenlignbart med Hezbollah