onsdag 8. oktober 2008

Rødgrønn frekkhet og parlamentarisk uro

Ved budsjettfremleggelsen satt var Stortingssalen fullere enn vanlig, som det alltid er når budsjettet legges frem.
Likevel var det tommere enn det pleier å være ved budsjettfremmeleggelse.
Why?

De rødgrønne stortingsrepresentantene manglet

De hadde blitt sendt hjem til sine hjemfylker hvor de holdt egne pressekonferanser klokka 10 om statsbudsjettet.
Klokka 10, på minuttet samtidig som Finansministeren la frem budsjettet, så visste tydeligvis de rødgrønne stortingspolitikerne hva som sto der.

De få rødgrønne som var i salen, forsvant RIMELIG raskt ut til pressekorpset som ventet utenfor. Respektløst for Stortingssalen.
Det er en "gentleman's agreement" å være i salen når partiene gir sine kommentarer til statsbudsjettet, og forlate salen først når innleggrunden er ferdig.

Men for å være litt seriøs.
Det at Stortingsrepresentantene, fylkespolitikere, ungdomspolitikere og lokalpolitikere kunne gi lekkasjer om statsbudsjettet er urovekkende.
Hva skjedde med den lovgivende og utøvende makt? Er disse blitt helt sammensmeltet?

Det er først i slike situasjoner man ser at vårt parlamentariske system trenger forandring. Parlamentarismen bør byttes ut av grunnloven med å bytte ut kongehuset med et presidentskap slik at den utøvende makten skilles fra den lovgivende, og vi får en maktbalanse i samfunnet igjen.

1 kommentar:

LordMarius sa...

Virkelig maktbalanse får man ikke før den tjenesteytende sektor blir nødt til å inngå frivillige avtaler med sine kunder, avtaler som er gjensidig bindene, og hvor begge parter har mulighet til å holde motparten ansvarlig ved brudd.

Det er ikke maktbalanse når en del av en organisasjon er ansvarlig for bukta, og en annen ansvarlig for begge endene.