tirsdag 16. september 2008

Kapitalismen står STERKT

Norske kommentatorer fråtser seg og venstreradikale gnir seg i hendene. NÅ har kapitalismen feilet, og nå er det bevist at det frie markedet ikke fungerer.

Ifølge norsk presse har staten grepet inn for å rydde opp i den pågående krisen som handler om boligbankene Freddie Mac og Fannie Mae.
DLF gjør et poeng på sine nettsider når de spør:
"Men hva er egentlig Fannie Mae og Freddie Mac? Er de private banker som er blitt så dårlig styrt at de egentlig burde ha blitt slått konkurs?
La oss først se hva de egentlig heter. Egentlig heter de Federal National Mortgage Association og Federal Home Loan Mortgage Corporation."

De har altså “Federal” som en del av sine navn. Da skulle det være tydelig at de ikke private. Og hva slags oppgave har de hatt? En artikkel i International Herald Tribune 8. september med tittelen ”Torn apart by serving 2 masters” forteller dette klart og tydelig: ”Fannie Mae og Freddie Mac were designed to serve at least two masters – the investors who put up capital and a government that wanted to help the housing industry and extend home ownership”"

Dette er altså ikke snakk om private som feilinvesterer og det som verre er, det er statlige banker som har gitt subsidierte og statsgaranterte lån til låntagere som ikke var kredittverdige.
(Kristin Halvorsen gir forsåvidt den samme statsgarantien)

Disse bankene har hatt statsgaranti, noe som har medført at bankenes har tatt større risiko enn de ville ha gjort dersom disse hadde vært private banker. Da går det som galt!

La meg bare sitere litt fra DLFs sider: (Yes, I like the small, ignificent party)
"Det er enda mer fundamentale årsaker til de problemer som USA og verden nå har, og hovedårsaken er å finne i den økonomiske politikken som har vært ført i USA de siste årene.
Det som kan sikre en krisefri økonomi i er at den er fullstendig fri, dvs. en økonomi hvor pengene er forankret i en gullstandard, og hvor statens utgifter er små.

Men dette har vi dessverre ikke noe vi har i dag.
Det som da kan gjøre problemene minst mulig er at staten ikke fører en inflasjonspolitikk. Dessverre har USAs regjering de siste årene ført en slik inflasjonspolitikk, og dette viser seg nå i stigende priser på det aller meste over hele verden.
(Dette er en av grunnene til at de som har lånt til bolig gjennom Freddie og Fannie og andre banker ikke klarer å betale sine lån.)"


Statlig innblanding gjennom opprettelse av disse bankene har ført til problemene gjennom å gi en falsk følelse av trygge og risikofrie statsgaranterte lån.
Intensjonen var helt sikkert god, men det er trist når pressen sammen med alle verdens venstreorienterte tror at løsningen er MER stat og ikke mindre. fører

Ingen kommentarer: