mandag 29. september 2008

Grunnlovsparagraf 101

Nå som Carl I. Hagen og prof. Vinje har lagt frem sitt moderniseringsforslag angående spraaget i Grunnloven, så har interesen for grunnloven økt bittelitt iallefall.

Grunnloven inneholder mange viktige paragrafer som definerer det norske samfunn med både monarki, Storting og regjering.
Grunnloven fastholde verneplikten, beskytter ytringsfriheten og fastsetter landets religion.

Men en paragraf er ofte blitt forbigått virker det som. Den er iallefall ikke blitt brukt særlig ofte.

Paragraf 101

§ 101.
Nye og bestandige Indskrænkninger i Næringsfriheden bør ikke tilstedes Nogen for Fremtiden.I USA er det et hett tema i presidentvalgene hvilke høyesterettsdommere som kan bli innsatt, for disse skal tolke grunnloven.
Også i Norge bør man åpne for en strengere tolkning av Grunnloven vår.

Alle de innskrenkningene som har blitt pålagt næringslivet og markedet etter 1814 er ifølge en streng tolkning av grunnloven ulovlige. De bør derfor også fjernes.
Dette betyr ikke at de politikerne som innførte dissse innskrenkningene skal straffes for sin ugjerning. De visste ikke bedre. (stakar)

De innskrenkningene som fantes før 1814 kan man selvfølgelig trygt fjerne. Det står ingen plass i grunnloven at man ikke kan fjerne hindringer for næringslivet.

3 kommentarer:

Kjetil sa...

Mener du med dette å si at du tror Stortinget har begått en rekke Grunnlovsbrudd når de har laget reguleringer for næringsvirksomhet?

Kyle sa...

Jeg "tror" ikke
Jeg MENER

MortenM sa...

Grunnloven ser ut til å mene det.