mandag 9. juni 2008

Regjeringens næringspolitikk; Aktiv dødshjelp? Del 1

E24 forteller at Staten har begynt handelen med oppkjøp i StatoilHydro, noe som blir bekreftet av kommunikasjonssjef Stein Hernes i Olje- og energidepartementet.Staten hadde tidligere før handelen startet en eierandel på 62,5 prosent. Målet er å komme seg opp i en eierandel på 67 prosent, noe som betyr at staten kjøpe drøyt 143 millioner aksjer. Et slikt kjøp vil koste rundt 29 milliarder kroner med dagens aksjekurs.Legg merke til "dagens aksjekurs". For det første er statlig eierskap kort og godt ikke lurt, men det skal jeg komme tilbake til. La oss først se på hva denne handelen kommer til å koste oss, og hva den kunne "tjent" oss.Utgangspunktet for oppkjøpet var en aksjepris på 200 kroner. Regjeringen hadde lenge varslet at de ønsket å kjøpe seg opp til 67%. Likevel velger den rødgrønne regjeringen å handle NÅ når aksjekursen er gjennomsnittlig veldig høy, i motsetning til tidligere når prisen var nede på 140 kroner.

Hadde staten tatt hensyn til markedssvingninger ville de kunne spart 9 milliarder utifra den satte kursen. Antageligvis vil det bli MYE høyere siden kursen vil stige ettersom det er forventet at staten skal foreta rimelig store oppkjøp.

Likevel har det også denne statlige investeringen en bakside på markedsbaksiden også. Det er anslått at pga. statens store eierandelen på Oslo børs, har norske aksjer en generell lavere verdi enn dersom de hadde vært på private hender.

Den ideologiske delen om hvorfor staten bør holde seg langt unna selskaper kommer senere

Ingen kommentarer: